זהיה

זהיה סואעד, חוסניה, 26.01.14

זהיה, בת  43,  גרה בכפר הבדואי חוסניה. בחודשי החורף והאביב מעבירה סיורי ליקוט צמחי בר למאכל, מלמדת איך לבשל אותם ומארחת בביתה.

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

זהיה | makeeatgalilee.wordpress.com

מתי התחלת ללקט צמחים למאכל?

מאז שהיתי בת חמש, עם אמא שלי וסבתא.

את מלקטת גם לצרכים רפואיים?

לפעמים. אני חושבת שכל הצמחים הם תרופה לגוף, כשאני אוכלת אותם זה מחזק אותי.

הילדים שלך מכירים את השימושים של הצמחים?

כן, כשאני יוצאת לסיור הם באים איתי. אני רוצה שילמדו את כל הצמחים שאני מכירה ושיאכלו אותם. כל שנה אנחנו מחכים לצמחי הבר שיוצאים אחרי הגשם, כשאוכלים אותם מתמלאים בכוחות חדשים. לפעמים אני מקפיאה לוף, חוביזה ושומר טריים שישאר לקיץ.

איזה צמחים את מלקטת ליד הבית שלך?

חוביזה, עולש, שומר, סממיחה (ציפורנית מצרית), לפעמים יש לוף ליד הבית אבל לא כמות גדולה. אני הולכת להר מעל חוסניה לחפש לוף, אבל לוקח שעות, זו ממש עבודה. אני כבר שבועיים מחכה למישהי שתבוא איתי, כי אני מפחדת ללכת לבד להסתובב בהר וקשה למצוא זמן משותף.

יש צמחים מוגנים, נכון?

כן. רקפת, אפשר לעשות מזה ממולאים, זעתר, אספרגוס בר. מזה לא קוטפים. מי שרוצה זעתר יכול לשתול ליד הבית.

מה לדעתך הכי טעים?

אני מתה על לוף, זה צמח רעיל אבל ממש בריא. חשוב לדעת איך מבשלים לוף – מוציאים לו את השדרה, חותכים ומשרים את העלים עם מלח, אחר כך משפשפים, סוחטים ושוטפים אותם. בלי כפפות אי אפשר, זה מגרד בידיים. אבל זה מזה טעים, חבל על הזמן. שווה את המאמץ, אחרי שטועמים שוכחים את כל העבודה. לוף הוא כמו תרופה לגוף, הוא עוזר למחלת הסרטן. כל הצמחים הם תרופה. גם עולש טעים, גם שומר עם עדשים, הכל טעים.

בסיורים שלי אני מספרת על הצמחים, מסבירה איך לבשל וגם מבשלים ביחד על מדורה. לפני כל סיור אני בודקת איזה צמחים גדלים במקום ומה שחסר אני מביאה איתי. יש גם אנשים שבאים אלי הביתה וביחד קוטפים צמחים ומבשלים. אני גם מספרת על החיים בכפר, על האשה הבדואית, על ההתפתחות בחברה הבדואית.

יש לך המלצות למלקט המתחיל?

כל הזמן לקטוף ולנסות. אני לא למדתי את הצמחים תוך יום  או יומיים. כל הזמן היתי טועה, היתי מראה לאמא ולסבתא. עד גיל 15-16 היתי הולכת לקטוף עולש ומביאה חצי עולש וחצי אוכל לעזים. אפילו בגיל 20, כשהתחתנתי, עדיין היתי טועה הרבה. צריך לטעום, להרגיש אם זה מר ולשאול מישהו שמכיר את הצמחים אם זה הצמח הנכון או לא.

אני אספר לך משהו. החלטתי שאני רוצה ללמוד לדבר אנגלית, אני יודעת לקרוא ולכתוב אבל לא לדבר. ואין לי זמן ללכת למורה. מצאתי שיעורי אנגלית ביוטיוב ואני מקשיבה להם תוך כדי שאני עושה את עבודות הבית. אם לומדים בחצי שעה שתי מילים זה גם טוב. צריך כל יום לעבור על זה כדי שיקלט, עוד מילה ועוד מילה. צריך להמשיך לנסות. אותו דבר עם הצמחים.

ככה למדת גם פסנתר?

התחלתי אצל מורה במעלה צביה ועכשיו אנחנו לא מצליחות לתאם. אז אני רואה שעורי פסנתר ביוטיוב.

מה את אוהבת לנגן בפסנתר?

 שירים של עבד אל-חלים חאפז, מוסיקאי מצרי. אני אוהבת את השירים שלו. אני שרה אותם אבל עדיין לא יודעת לנגן כל כך טוב. יקח לי הרבה זמן ללמוד, אני חושבת. אבל כל דבר קטן שלומדים זה טוב.

אני רוצה ללמוד ערבית.

אז אפשר. תראי אותי, כבר שבוע אני עדיין עם אותו שיעור אנגלית. לפעמים אני שואלת את עצמי למה אני צריכה את זה, אבל חשוב לדעת להגיד אפילו כמה מילים. אני לא רוצה להפסיק. הלוואי בשנה הבאה שתבואי אני אדבר אנגלית ואת תדברי ערבית. אני כל הזמן אומרת לילדים בישוב [מעלה צביה?]: חבר'ה, אתם צריכים ללמוד לדבר ערבית כי אתם חיים באמצע כפרים ערביים – עראבה, סכנין, דיר חנה, מרר, רמה… אם הולכים למכולת או לקנות משהו אפשר להגיד: "מארחבה, אנה בידי …" (שלום, אני רוצה…) – זה כיף.

היום אני לא מאמינה שלא ידעתי מילה בעברית. אם באמת את רוצה ללמוד, צריך כל הזמן לדבר. לא להתבייש. גם אם טעית, זה טוב, זה אומר שאת מנסה ויכולים לתקן אותך. אם לא טועים לא לומדים, ככה אומרים אצלנו. כל דבר חדש שחווים מעניין ואנחנו לומדים אחד מהשני. לקח לי הרבה זמן להבין את הדברים האלה – ללמוד, לא להתבייש, להגיד מה שאני מרגישה.

לדף הפייסבוק של זהיה

מודעות פרסומת

  1. פינגבק: מפגש בקוטב וספאייח לאמהות עסוקות במיוחד | make eat

  2. פינגבק: פסטו גינה ולחם שאור | make eat

  3. פינגבק: עדשים ירוקות עם שומר בר | make eat

  4. אביטל

    מעניין ויפה לראות, ידע כזה עובר מאם לבת במסורת. תודה על השיתוף.

    אהבתי

  5. hana

    כל כך יפה ומענין, בכל פעם מפגש מרתק עם אנשים מיוחדים שדרך הכתיבה והצילום שלך גורמים לקורא לרצות להכיר ולהעמיק ידע בנושא! נהניתי מאד, והמשיכי כך.
    חנה

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: