צ'אזוקה – או בואו נשחה קצת בתה

chazuke | makeeatgalilee.wordpress.com

מהרגע שהחלטתי לראיין את דליה בן מיור ידעתי שאני חייבת שקרין תכתוב את הפוסט העוקב בהשראת הראיון, ולשמחתי היא הסכימה.

קרין היא קרין קידר –  בחורה מדליקה, מטפלת ברפואה סינית ויפנית, סוג של מורה רוחנית שלי (ללא ידיעתה) וכותבת בלוג אוכל מעולה.

יש לה בלוג אחר – חכם ורגיש, בריא ומלא השראה ומאד מאד אישי (במובן הטוב של המילה).

My Pillow Book (זה הבלוג של קרין) חוגג עכשיו שנה – אז יום הולדת שמח!

היא פתחה אותו כמה חודשים אחרי סדנת צילום מזון וסטיילינג בנצרת שהעבירו דניה ויינר ודיאנה לינדר ממתכוניישן ושבה בעצם הכרנו. זכינו להכיר חברים חדשים ולקבל פוש אחרון לפתוח את הבלוגים (טוב, לי לקח קצת יותר זמן להתניע) ואני חייבת להגיד תודה לדניה ודיאנה – מרגישים את האהבה וההנאה הרבה בכל מה שהן עושות וזה מדבק.

אוקי, אני מפסיקה לקשקש ומעבירה את השרביט לקרין (שכתבה וצילמה את כל הפוסט). אני הולכת לשחות קצת בתה.



chazuke | makeeatgalilee.wordpress.com

כשורוניקה הזמינה אותי לכתוב עבור הבלוג הגלילי ממלא ההשראה שלה פוסט אורח עם אוכל יפני,
ניסיתי להבין ממה מורכב ה DNA של הבישול הזה עבורי.
קודם עלו רעיונות ואח'כ התלבשו עליהם מרכיבים.
הרעיון הראשון הוא צימצום. פחות אבל ממש פחות הוא התמצית.
אחר כך עלה לי הצורך בטקס. הם מתים על טקסים היפנים. ואני גם כן.

ומשם עלתה לי המנה צ'אזוקה CHAZUKE,
(צ'ה – תה, טזוקה – לשקוע, לצלול. או בקיצור בואו נשחה קצת בתה)
זו מנה פשוטה, יומיומית, מקבילה לקורנפלקס בחלב רק של אורז בתה ודאשי.
עורמים אורז מבושל בקערית ומוזגים מעל נוזל חם בדיוק כמו שאנחנו היהודים אוהבים מרק עוף עם לוקשיין.

chazuke | makeeatgalilee.wordpress.com

chazuke | makeeatgalilee.wordpress.com

זה הא-ב של המנה ומשם יוצאים לכל מיני תוספות.
היום אציע לכם צ'אזוקה אורז מלא עם סלמון טרי מומלח קלות ואצת נורי קלויה.
אין מתאם בין עומק הטעמים ותחושת ההוד והדר שמביא המרק הזה לבין המאמץ הנדרש בהכנתו.
מכינים הכל מראש ואורז מאתמול זה נהדר ממש. מסדרים על השולחן ומוזגים את הנוזל הרותח בשולחן
לכל סועד. יושבים יחד ומתבוננים בדג נשלק בעדינות מירבית מול עיננו ומחליף צבעו.

chazuke | makeeatgalilee.wordpress.com

אני מכינה את הציר מאבקת דאשי פשוטה (קונים בכל חנות טבע או חנות אוכל מהמזרח הרחוק) ומתה יסמין או גנמאיצ'ה (תה בנצ'ה עם אורז קלוי, קונים למשל פה  – התה הזה נהדר לשתיה חם או קר והוא התה האהוב עליי בעולם. ).

אז יאללה, אני מדברת כל כך הרבה שאני ממש מפנה גב ליפנית שבי.

צ'אזוקה  茶漬け  ,ちゃづけ

(לארבע מנות ראשונות או שתי מנות עיקריות)

כוס אורז מלא עגול
2 כוסות מים
כפית רזה של מלח

500 גרם סלמון טרי מאד מפולט, ללא עור, נקי מעצמות
כף מלח גס

ליטר מים
כפית אבקת דאשי
3 כפיות שמנמנות של תה (תה יסמין או גנמאיצ'ה)
אצת נורי אחת, קלויה מעל הלהבה של הגז, גזורה במספריים לגפרורים

מבשלים את האורז (אפשר גם מראש):
שוטפים את האורז היטב תחת מסננת, משרים בקערה עם שפע מים לחצי שעה.
מסננים ומעבירים לסיר עם תחתית כבדה, מוסיפים 2 כוסות מים וכפית מלח.
מביאים לרתיחה עדינה על אש בינונית. מעבירים לאש קטנטנה ומבשלים 40-45 דק'.
סוגרים את האש ומניחים לאורז לנוח לפחות רבע שעה.

מכינים את הדג לפני שרוצים לגשת לאכול:
פורסים את הסלמון לפרוסות דקות (עובי ס"מ וחצי בערך, אורך 5-7 ס"מ, תלוי בגודל החתיכה)
מסדרים את הדג על נייר אפיה ומפזרים עליו כף מלח גס. הופכים את הפרוסות מצד לצד
עד שהדג עטוף במלח.
מניחים לעשר דקות בטמפ החדר.
מנגבים עם נייר סופג את חתיכות הדג ונפטרים מעודפי המלח.
מסדרים על צלחת או נייר אפיה נקי ומניחים על השולחן.

בקערות הגשה יפות עורמים אורז.

בינתיים מחממים ליטר מים בסיר עם כפית אבקת דאשי, כשרותח סוגרים את האש ומוסיפים את התה.
סופרים עד 180 (סתם, לא חייבים, פשוט מחכים 3 דקות). מסננים ומעבירים לקנקן.

chazuke | makeeatgalilee.wordpress.com

יאללה לשולחן
יש לנו קערות אורז, דג מומלח, נורי קלוי וציר רותח.
כולם בשולחן? מרכיבים; מסדרים כשלוש פרוסות דג על כל מנת אורז ומוזגים מעל את הציר.
מחכים 2-3 דקות עד שהסלמון עשוי מעט, מפזרים נורי קלוי ומתענגים.

chazuke | makeeatgalilee.wordpress.com

ובוא אספר לכם סיפור יפני קטן: בקיוטו קוראים למנה הזו בובוצוקה Bubuzuke
ואם קיוטאי מציע לאורח שלו בובוזוצוקה, זה כמו לומר לו שהוא אורז ישן; כלומר שאולי הגזים בהתנחלות שלו
ומתבקש בנימוס להמשיך ליעד הבא. רק שתדעו..

chazuke | makeeatgalilee.wordpress.com

 

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: